ΑρχικήBanners Προβιοτικά

Προβιοτικά

Προβιοτικά – Tι είναι?
Πρώτος ο Ρώσος χημικός Elie Metchnikoff (1845-1916) υποστήριξε ότι οι γαλακτοβάκιλλοι στο γιαούρτι κάνουν καλό στην υγεία και την ευεξία του οργανισμού, ενώ σύμφωνα με τον Ιάπωνα μικροβιολόγο Minoru Shirota (1899-1982) μια ισορροπημένη και υγιής εντερική χλωρίδα αποτελεί τη βάση για μια μακρά και υγιή ζωή.
Τα Προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί ή βακτήρια μέσα στον οργανισμό μας.
Mέσα στον καθένα μας κατοικεί ένας τεράστιος αριθμός από τέτοια βακτήρια, χωρίς τα οποία δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε ζωντανοί για πολύ καιρό.
O συνολικός τους αριθμός είναι μερικά τρισεκατομμύρια, πιο πολλά και από τον αριθμό των κυττάρων του σώματός μας.
Xωρίζονται σε περίπου 400 κατηγορίες και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο πεπτικό μας σύστημα και ειδικότερα στην περιοχή του εντέρου.
Tο συνολικό τους βάρος υπερβαίνει συνήθως τα 2 κιλά, ενώ το βάρος των βακτηρίων που αποβάλλει κάθε χρόνο ένας ενήλικας είναι περίπου ίσο με το σωματικό του βάρος.
Όσο τους παρέχουμε σωστή διατροφή (και συνήθως αυτό που είναι για μας σωστή διατροφή είναι και για αυτά) και τα διατηρούμε σε καλή υγεία, τα προβιοτικά συμβάλλουν τα μέγιστα στη διατήρηση της δικής μας καλής υγείας. H διατήρηση της υγείας του πεπτικού μας συστήματος (και όχι μόνο...), εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα δισεκατομμύρια των βακτηρίων που ζουν μέσα σε αυτό και που γενικά το ονομάζουμε με τον όρο "εντερική χλωρίδα". http://www.farmakeutikoskosmos.gr/

Για να θεωρηθεί ένας μικροοργανισμός ως προβιοτικός θα πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά και να τηρεί και συγκεκριμένα κριτήρια ασφαλείας, τα όποια περιλαμβάνουν τα εξής:
• Να μην είναι τοξικός
• Να μην είναι παθογόνος
• Να παράγει αντιμικροβιακές ουσίες
• Να ανταγωνίζεται τα παθογόνα βακτήρια
• Να είναι ανθεκτικός στις γαστρικές και χολικές εκκρίσεις
• Να διατηρεί σταθερά τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του κατά την επεξεργασία, αποθήκευση και διανομή
• Να ασκεί αποδεδειγμένα ευεργετική δράση στην υγεία

Προβιοτικά – Ο ρόλος τους:
1. Παρασκευάζουν και μας παρέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών B3 (νιασίνη) και B6 (πυριδοξίνη), φυλλικό οξύ και βιοτίνη.
2. Παράγουν λακτάση, ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση των γαλακτοκομικών προϊόντων στο πεπτικό μας σύστημα.
3. Παράγουν αντιβιοτικές ουσίες έτσι ώστε να σκοτώνουν εχθρικά βακτήρια ή αλλάζουν το pH του εντέρου έτσι ώστε τα εχθρικά βακτήρια να μη μπορούν να επιζήσουν.
4. Mερικά (όπως ο acidophilus και τα bifidobacteria) έχουν αποδείξει σε πειράματα στο εργαστήριο ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, καταστρέφοντας μεταλλαγμένα κύτταρα.
5. Bοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και στην ικανότητά του να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τις τροφές.
6. Aυξάνουν τις δυνάμεις του ανοσοποιητικού μας μηχανισμού.
7. Bοηθούν στην ταχύτερη αποκατάσταση κυττάρων που έχουν υποστεί τοξική επίδραση ακτινοβολίας και βρίσκονται σε φάση αναγέννησης.
8. Bοηθούν στη μείωση της απορρόφησης λιπαρών ουσιών, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Προβιοτικά - χρήσιμα αν...
1. Υπάρχουν σοβαρά χρόνια προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως όλες οι μορφές της κολίτιδας, η δυσκοιλιότητα, οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, διάρροιες, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έλκος στομάχου, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στη λακτόζη κτλ. Σημαντική η υποστήριξη που παρέχουν και στα άτομα που πάσχουν από την Νόσο Crohn.
2. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν συστηματικές χρόνιες λοιμώξεις, ειδικά από μύκητες του είδους Candida albicans.
3. Όταν χορηγείται αντιβίωση για περισσότερο από 3 ημέρες.
4. Στο κοινό κρυολόγημα και στις ιώσεις.
5. Σαν πρόληψη ενάντια σε τροφικές δηλητηριάσεις όταν ταξιδεύουμε σε "ύποπτες περιοχές".
6. Στα άτομα που ακολουθούν ακτινοθεραπεία
7. Σε κάθε γυναίκα που παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα επεισόδια με γυναικολογικές λοιμώξεις (κολπίτιδα, τραχηλίτιδα), ουρολογικές λοιμώξεις (κυστίτιδα) και μυκητιάσεις.
8. Στις περιπτώσεις ατονίας, κόπωσης και μη ισορροπημένης διατροφής.
9. Συμβάλλουν επίσης στην πρόληψη της διάρροιας των ταξιδιωτών.
10. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και του αλλεργικού εκζέματος.
11. Όταν καταναλώνονται από εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωση αλλεργικών διαταραχών στα παιδιά τους, επειδή αυξάνεται η συγκέντρωση στο μητρικό γάλα ανοσοποιητικών παραγόντων, όπως οι κυτταροκίνες.
12. Είναι επίσης πιθανό να παρέχουν προστασία από τον ανθεκτικό χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο – ένα μικρόβιο που αποτελεί κύρια αιτία σοβαρών ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
13. Πρόληψη καρκίνου του εντέρου.
14. Τερηδόνα και ουλίτιδα.
15. Μερικά προβιοτικά έχουν επίσης συσχετισθεί με την απώλεια βάρους και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, επειδή εμποδίζουν τη δράση ενός ενζύμου (λέγεται παγκρεατική λιπάση) και αποκαθιστούν τη χλωρίδα του εντέρου, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.
16. Για την πρόληψη και θεραπεία των ουρολοιμώξεων.
17. Για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, μείωση του κινδύνου υποτροπής της νόσου.
Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα από έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση προβιοτικών συνδέεται με τη μειωμένη δραστικότητα των ενζύμων που μετατρέπουν προκαρκινογόνες ουσίες σε καρκινογόνες.
WebMD This information is produced and provided by the National Cancer Institute (NCI). The information in this topic may have changed since it was written. For the most current information, contact the National Cancer Institute via the Internet web site at http://cancer.gov or call 1-800-4-CANCER. WebMD Medical Reference from Healthwise.